S-au cam băşicat câţiva comentatori de pe Facebook când am întrebat dacă ştie cineva cine l-a trimis pe Macron la Bucureşti, Trump sau Putin. Întrebarea continuă să mi se pară legitimă: mă îndoiesc că preşedintele Franţei vine, din proprie iniţiativă, într-o vizită diplomatică previzibil tensionată, în care are de dat câteva răspunsuri, vorba lui Telelu, fundamentale, la câteva întrebări fundamentale.

1. Ce rol a jucat Franţa în evenimentele din 1989 din România? Întrebarea este generată de o afirmaţie a unui fost director SIE, Ioan Talpeş, care a acuzat Franţa că ar fi „coordonat” eforturile Rusiei şi Ungariei de a dezintegra teritorial România în contextul oportunităţii oferite de căderea lui Ceauşescu.

2. Ce rol au jucat Serviciile franceze în operaţiunea de compromitere publică a Elenei Udrea şi a Alinei Bica, într-un moment tensionat al luptei pentru puterea politică de la Bucureşti. Cine a autorizat implicarea francezilor cu ochi albaştri, şi mai ales de ce?

3. De ce Franţa a rămas singura ţară europeană care se opune „vehement” aderării României la spaţiul Schengen, de fiecare dată când are ocazia?

4. De ce Ambasada Franţei la Bucureşti l-a decorat (şi menţine decoraţia) acordată lui Sorin Oprescu, un condamnat penal care a autorizat ilegal, printre altele, şi creşterea artificială a tarifelor către populaţie practicate de Apa Nova – Veolia.

Abia după ce va răspunde, pe cât poate el de detaliat, la întrebările astea, cred eu că se poate trece şi la business diplomatic, gen „cu ce vă pot fi de folos?, vai, ce nevastă drăguţă aveţi!”.

Nu înainte.

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/08/macron-iohannis-1024x655.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/08/macron-iohannis-150x150.jpgdan musetoiuRevista preseiambasada frantei,apa nova,franta,rusia,ungaria,veolia
S-au cam băşicat câţiva comentatori de pe Facebook când am întrebat dacă ştie cineva cine l-a trimis pe Macron la Bucureşti, Trump sau Putin. Întrebarea continuă să mi se pară legitimă: mă îndoiesc că preşedintele Franţei vine, din proprie iniţiativă, într-o vizită diplomatică previzibil tensionată, în care are de...