Zice Bellingcat că a dat lovitura: unul dintre suspecții atacului asupra spionului Skripal si a fiicei acestuia a fost identificat.
Cel care se dădea drept turist, adică Ruslan Boshirov (in rusă Руслан Боширов) ar fi, de fapt, un colonel GRU, pe numele lui Anatoliy Chepiga (în rusă Анатолий Чепига).
Dezvăluirea Bellingcat o gasiți aici: https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2018/09/26/skripal-suspect-boshirov-identified-gru-colonel-anatoliy-chepiga/
Bun!
Am citit cu interes pentru că am crezut că, de data asta, au venit și cu ceva dovezi hard-core, nu doar cu kestii circumstanțiale ca până acum. Și, într-adevăr, aveau ceva în plus: fotografii!
Adică asta:

Primul din stânga este, potrivit Bellingcat, colonelul GRU Chepiga. Ăla din mijloc este turistul Boshirov așa cum arăta atunci când a aplicat pentru pașaport, iar ăla din dreapta tot un Boshirov, cum arăta el în poza difuzată de Scotland Yard.
Buuuun!
Mi se pare și mie că ăla din mijloc seamănă cu ăla din dreapta, însă niciunul nu seamănă cu ăla din stânga!
Ca să mă verific, am apelat la tehnologia zilelor noastre – partea aia cu Computer Vision, AI, Face Recognition…
Am incercat sa vad ce rezultate dă.
Am început cu tool-urile free.
Primul: betaface.com (testati si voi aici: https://www.betaface.com/demo.html)


Rezultatul: sub 2,1 șanse ca ăla din stânga să fie aceeași persoană cu ăilalți doi, care ăilalți doi e clar că sunt una și aceeași persoană. Însă fără legătură cu fața colonelului!
Al doilea tool, tot pe net, poate fi gasit aici: http://www.pictriev.com, și rezultatul e ăsta:

Clar, persoane diferite!
Bine, asta nu înseamnă că turistul Boshirov n-o fi și el vreun GRU-ist, asta n-am de unde să știu. Însă colonelul Chepiga clar că nu e!
Problema lui Bellingcat este metodologia!
Ei au luat data nașterii turistului, și apoi au căutat în diferite leak-uri de pe .onion cine ar corespunde. L-au găsit pe Chepiga. Că seamănă cel mai bine.
Dar ce seamănă, nu răsare, ca să zic așa…
Plus că ar mai fi o problemă!
În misiuni de-astea, Rusia nu trimite NICIODATĂ un ofițer cu grad mai mare de căpitan! Adică nu un colonel (Chepiga), care în plus a mai fost și decorat de Putin iar numele lui se regăsește pe monumentul de profil din Moscova – vedeți ultimul nume de pe listă!

Ar mai trebui să zic doar că instrumentele de verificare pe care am facut testele sunt, cumva, dincolo de orice bănuială! Algoritmii pe baza cărora funcționează sunt antrenați pe milioane de fotografii – adică muuuuult mai multe decât poate vedea într-o viață un analist înfierbântat al Bellingcat.

Oricum, scopul meu nu e să fac vreo anchetă și să lămuresc ”cazul Skripal”. Scopul meu e să să-mi folosesc creierul, atât al meu cât și al mac-ului din dotare, ca să judec singur informații de-astea ”decisive”.

Vorbim data viitoare despre cum funcționează algoritmii ăștia pe care eu (dar și mașinile driverless) se bazează atât de tare!

Până atunci, fiți cuminți și nu mai credeți toate prostiile, chiar dacă vin de la Bellingcat!

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/09/chepiga_boshirov-1200x393-1024x335.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/09/chepiga_boshirov-1200x393-150x150.jpgdan musetoiuOnlineRevista preseianatoliy chepiga,bellingcat,computer vision,ruslan boshirov,skripal
Zice Bellingcat că a dat lovitura: unul dintre suspecții atacului asupra spionului Skripal si a fiicei acestuia a fost identificat. Cel care se dădea drept turist, adică Ruslan Boshirov (in rusă Руслан Боширов) ar fi, de fapt, un colonel GRU, pe numele lui Anatoliy Chepiga (în rusă Анатолий Чепига). Dezvăluirea Bellingcat...