Când media românească se pune de acord asupra unui subiect, înseamnă că subiectul merită investigat. De data asta, toţi par convinşi că Ghiţă, odată adus în România, va da totul pe goarnă în faţa procurorilor ca să-şi reducă eventuala pedeapsă. Poate martor protejat?

Însă ce poate spune, de fapt, Ghiţă?

Da, poate s-o înfunde pe Codruţa, să i-o tragă lui Băsescu, să-l pună la punct pe Andronic, să pună capul lui Ponta pe o tavă.

Dar cam atât.

Ceea ce e puţin din ceea ce Ghiţă poate oferi.

Sebi ştie cum funcţionează sistemul informatic al României. Are nişte chei de acces, nişte back-door-uri, ştie cum au fost construite softurile pe care se bazează majoritatea instituţiilor importante. Ceea ce, ca informaţie, este infinit mai valoroasă decât numărul paharelor de vin îngurgitate de Codruţa în vie.

Sebi ştie oameni-cheie. Cu puţin ajutor specializat, Sebi ar putea face portretul psihologic al majorităţii personajelor care azi deţin funcţii importante în statul român sau în mediul de afaceri. Ceea ce, ca informaţie, e mai valoroasă decât o fotografie cu el şi Andronic la Belgrad.

Pe dobitocul ăsta de Ghiţă (cum plm să te duci cu paşaport sloven în Serbia? Ca-n bancul cu agentul CIA arestat la Moscova pentru că era negru!) doar un puseu de patriotism sau un lunetist (foarte puţin probabile ambele variante) îl pot împiedica să nu le povestească sârbilor tot ce vor ăia să afle.

Ce ar câştiga?

Păi: libertate, o altă identitate, protecţia unui stat! (altul decât România). Până la urmă, sârbii nu-l urăsc pe Sebi, li se rupe dacă jmecherul ăsta e viu sau mort sau liber sau arestat.

Le-a picat o pleaşca, cam atât.

Ce-ar putea face sârbii cu informaţiile de la Ghiţă? (alea adevărate, nu înregistrări cu Codruţa rangă lângă butoiul cu vin sau cu Coldea cântând Pensia a Priori!)

Din câte îmi amintesc, sârbii urăsc NATO, iubesc Rusia şi au nevoie de bani, iar Ghiţă se potriveşte-mănuşă telenovelei.

De-aia nu cred că Ghiţă va fi extrădat prea curând.

Ar fi ilogic.

Ca să aibă logică ar trebui să luăm în calcul o variantă (aproape) deloc vehiculată în spaţiul public.

Aceea conform căreia nedescoperitul Ghiţă (vorba Sorinei Matei) a fost forţat să plece în ultima, şi cea mai spectaculoasă misiune pusă la cale de creieraşul înfierbântat al generalului Coldea: hai să intoxicăm nişte fraieri, poate ne iese de-o primă! Forţat, adică şantajat. Cu pârnaia!

Faptul că Sebi, băiat cu ochi albaştri şi temeinică pregătire contrainformativă, a stat de vorba cu frac-su pe mobil vreo patru ore confirmă două chestii.

Prima, că tehnica de interceptare e de căcat (să ai nevoie de patru ore pentru localizare e cam aiurea).

A doua e că se făcu verde la semafor!

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/04/Sebi-Ghita-la-Belgrad.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/04/Sebi-Ghita-la-Belgrad-150x150.jpgdan musetoiuRevista preseiBelgrad,Sebi Ghita
Când media românească se pune de acord asupra unui subiect, înseamnă că subiectul merită investigat. De data asta, toţi par convinşi că Ghiţă, odată adus în România, va da totul pe goarnă în faţa procurorilor ca să-şi reducă eventuala pedeapsă. Poate martor protejat? Însă ce poate spune, de fapt, Ghiţă? Da,...