Povestea, pe scurt, e cam așa: Evenimentul Zilei îi solicită lui Mircea Popa un interviu pe o temă de actualitate: acuzațiile formulate de Darius Vâlcov la adresa lui Cozmin Gușă care ar fi încercat să-l racoleze pentru KGB. Numele lui Mircea Popa fusese pomenit în context, așa că, perfect în concordanță cu principiile jurnalistice, EvZ s-a gândit să-i ia un interviu ”kagebistului” Popa, în speranța că vor lămuri problema.

Interviul a avut loc, s-au produs și corecturile (cam slăbuțe, după părerea mea) după care, surpriză! Interviul a fost scos din ziar și încuiat într-un sertar – zice Mircea Popa – la intervenția lui Dan Andronic.

Am citit și eu interviul (pe care l-am primit, evident, de la Mircea Popa, nu de la Dan Andronic) și, sincer, mi s-a părut foarte ok! Chiar cumințel, aș putea spune!

Nu este scopul meu să  lămuresc ce s-a întâmplat la EvZ de l-au ejectat din sumar. Și nici să dezleg ițele unei presupuse tentative de racolare, demnă de imaginația unei doamne care a asistat, fără să vrea, la câteva întâlniri din care n-a înțeles nimic. Însă interviul conține elemente care, cred eu, e bine să fie împărtășite public.

Îmi cer scuze pentru ”Exclusiv”-ul din titlu – e clickbait: repet, interviul a fost luat de Evenimentul Zilei, iar eu îl public cu acordul intervievatului, aka Mircea Popa!

Na, îl pun și între ghilimele, și las neatinsă corectura EvZ, pentru autenticitate!

Na, îl ilustrez și cu o poză de la nuntă, tot de pe Evz.

 

Darius Vâlcov, spunea în august că în anul 2015 i s-a propus, “pe linia Guşă -KGB” să trădeze PSD şi i s-a oferit funcţia de premier, precizând că “s-a dorit să fie racolat de KGB”, dar a refuzat. “Această ofertă mi s-a facut de mai multe ori. De ce spun pe linia KGB – pentru că se ştiu relaţiile pe care le-am avut cu Guşă, se ştie că s-a dorit sa fiu racolat de KGB însă am refuzat”, a mai spus Vâlcov. Întrebat dacă KGB acționează direct în România, Darius Vâlcov a răspuns: ”Întrebați-l pe cel care l-a racolat pe Cozmin Gușă, pe dl. Popa, care, împreună cu Cozmin Gușă au încercat să mă racoleze și pe mine”.

În urma acestor declaraţii am ajuns acasă la “omul KGB”, “domnul Popa”. Este vorba de Mircea Popa, cel care a cerut în 1989, la amabasada URSS, să emigreze în statul sovietic, cu care am realizat interviul de faţă.

EVZ: Prin ce relaţii l-aţi dus pe Cozmin Guşă la Moscova? Că Vâlcov a declarat că sunteţi recrutorul KBG?

Mircea Popa: Adevarul este foarte simplu şi l-am spus public. Într-o zi, Cozmin, care era secretarul general al PSD, a venit şi mi-a dat un fax,eu fiind consilierul lui politic, care era pe ruseşte: “Suntem de acord cu vizita dumneavoastră la Moscova. Alegeţi între 10 şi 20 octombrie.”

EVZ: De la cine era de la Moscova?

M. P: De la Andrianov, consilierul lui Putin.

EVZ: Ati facut o cerere? Ori faxul a venit din senin?

M. P: Da, din senin.

EVZ: Şi aţi ajuns la Moscova?

M. P: Da. Cineva a facut această inginerie, prin Moscova, şi îl avea în vedere pe Cozmin. Să nu uităm că era un jucător, o speranţă. Să nu uităm nici momentul 11 septembrie 2001… Când am ajuns la masă la Moscova la hotel METROPOL, am înţeles despre ce e vorba. Hotel Metropol era locul de întalnire al sovieticilor cu occidentalii. Restaurantul hotelului era ca o staţie neutră. Ei au reguli, nu te încurci, daca nu le ştii, taci, şi dacă le ştii, le respecţi, şi succesul este real. Am exprimat o opinie: “ Exista o problemă care trebuie luată în considerare: rănile care sângerează inca in relaţiile româno-sovietice. Daca nu ţinem cont de realitatea asta nu cred ca e posibilă comunicarea. Adrianov a fost foarte încantat: trebuie sa comunicăm, nici nu mai este nevoie să nuanţaţi. Şi atunci au început ei sa ne spună cine sunt . Iar ce ne-au spus mai curand ne-a frisonat, pentru că nu vorbeau deloc despre gloria Rusiei, ci despre plăpânda, fragila şi prăpăstioasa Rusie. Rusia era în proces de refacere, pentru că, dacă se prabuşea în 1999 prin implozie, nu putea fi gestionată arma nucleara.Grav! În aceste condiţii, americanii au sprijinit miscarea. Putin a venit la putere cu un puternic sprijin american. În momentul în care sprijinul american a fost autentic,perceput ca fiind autenic, rusii nu au ezitat in actiuni, iar americanii, prin summiturile de la Roma si Madrid din 2002, au dat statut de asociat Federatiei Ruse in NATO!. Ăsta a fost şi unul din motivele abordării comunicării cu România. În România nu aveau cu cine vorbi pentru ca securitatea era bolnavă, inaptă pentru comunicarea cu Federaţia Rusă, nu aveam nici oameni politici luminaţi şi l-au găsit pe Cozmin.

Repet: Ei, Noua Rusie cu Putin la varf, au beneficiat de sprijin american pentru ca dezmembrarea statului rus ar fi dus la prabusirea sistemului nuclear si implicit la aparitia mai multor tari posesoare de arme nucleare. Acest sprijin inteligent si punctual a fost interpretat corect de liderii Noii Rusii, si astfel, suntem in 2001, se rezolva problema interna prin care oligarhii opteaza pentru politica, afaceri sau perntru plecarea pasnica din Federatia Rusa, evitandu-se haosul; iar pentru exterior, Federatia Rusa se afiseaza cu proiectul orthodox si se inchide cercul. In acelasi timp, din ratiuni cu totul diferite, si in Romania, dupa alegerile din 2000 se pune problema unor reforme politice. Un proiect a fost cel legat de transformarea partidului PDSR intr-un partid social-democrat autentic, proiect initiat de Adrian Nastase care a beneficiat in mod concret de asistenta SPD-lui german, secretar general fiind ales Cozmin Gusa Alegerea de catre rusi a PSD-lui pentru reconectarea celor doua tari la parghiile comunicarii a fost corecta, dar din pacate, partea romaneasca n-a prea inteles despre ce este vorba.

Suntem în octombrie şi ei ne-au întrebat ce relaţie avem cu Israelul şi că ar fi bine să vorbim cu cei de acolo Şi am mers la Tel Aviv cu Cozmin. Acolo era o polemică în partidul de guvernământ cu Shimon Peres presedinte, care nu voia să îşi mute biroul, exact cum e acum cu ambasadele, de la Tel Aviv la Ierusalim. Tot partidul stătea la Ierusalim, el stătea cu biroul la Tel Aviv. Am căzut pe chestiunea asta şi el s-a bucurat foarte tare pentru interesul manifestat de noi. Shimon Peres era foarte deschis, ştia de la germani că suntem OK!, eram validaţi că suntem normali, că facem parte din social-democraţie. Am făcut programe, ne-am întâlnit cu Partidul Muncii, ne-am dus la sediul din Ierusalim.

În timpul vizitei, primeşte Cozmin un telefon de la Geoană,ministrul de externe, în care Geoană îi spune: “Ajuta-mă, săptămâna viitoare e vizita premierului Năstase la Moscova, ajuta-mă cu nu vor să discute cu mine”. Cozmin a inchis telefonul si mi-a zis zambind: Pleci imediat la Moskova si vezi ce-i acolo.

Sasa Kondiakov mi-a intins un document. Nota de fundamentare a vizitei premierului roman la Moscova”. Dar eu nu sunt nici macar functionar al statului roman, cum sa… si el zice: Cozmin si cu tine ati organizat aceasta vizita deci citeste si fa observatii. Am luat documentul, am facut mai multe observatii, apoi Sasa a plecat lasandu-ma in compania sefului masoneriei ruse, un general O oră jumate am stat cu şeful masoneriei, eu nefiind mason deloc. A venit Saşa care ne-a gasit într-o discuţie ca si cum ne-am fi cunoscut de un veac.
Si zicand“ it`s ok”, a luat o sticla de vodcă şi cinci pahare. Pune vodca în pahare să bem pentru vizită. Bem şi mă întreabă: Nu vezi nimic? Nu, iar el invarte paharul, pe care scria CIA! Este de la prietenii nostri! Fara sprijinul lor ne-am fi blocat.

Prin asta ne spuneau ca nu sunt singuri in procesul de recuperare a Rusiei, ca s-a incheiat o epoca si se deschid alte perspective si ca ar fi bine sa intelegem si sa actionam pozitiv, dincolo de animozitatile istoriceste acumulate.. Din pacate, guvernul condus de Adrian Nastase n-a sesizat aceste nuante, iar vizita premierului la Moscova n-a fost un success.

EVZ: Din această întamplare vine în capul lui Valcov legenda cu dumneavoastră?

M.P: Cred că vine de la faptul că cineva mă intreba ceva despre Rusia, iar eu spuneam lucruri coerente, vorbeam despre nevoia Rusiei de a se recupera, de a fi recuperata, ceea ce ma facea complet diferit de majoritatea care anatemiza Rusia ca intr-un spectacol de revista.

EVZ: Dar pe Vâlcov l-aţi cunoscut?

M.P: La Bucuresti l-am întâlnit. Am fost deschis şi pozitiv cu el pentru ca era soţul Laviniei şi atitudinea mea, normală.

EVZ: Vorbeaţi cu el despre Rusia?

M.P: Nu, despre nimic, decât ha, ha, ha… Nu, pentru că îl suspectam de a fi un produs artificial.

EVZ: Cu propunerea din 2015, de unde să-i fi venit ideea?

M.P: A, fusese un incident la Moscova, când a fost o reuniune a partidelor ortdoxe din lume, in 2006. Acolo, Cozmin a zis că are treabă şi a dispărut. Când a venit înapoi, il întreb unde a fost. El, la administraţia prezidentială. Eu, singur? El, da. “În aceste condiţii, ne despărţim. Cum să mergi tu, singur, ca roman, la Moscova, într-o discuţie cu cineva? Încalci o regulă”. M-am ridicat de la masă şi am plecat.

EVZ: El la acest incident se referă când zice întrebaţi-l pe domnul Popa?

M.P: Poate, în acel moment s-a lansat ideea că eu am fost coordonatorul acolo, nu Cozmin. Adică scena când am plecat, cu atât mai mult cu cât delegatia PIN era la aceeaşi masă cu partidul social democrat din Transnistria. Cum să stăm la aceeaşi masă cu partidul din Transnistria? Şi atunci am spus, pentru că ai încălcat această regulă, şi pentru că ai acceptat asta, eu nu mai fac partea din această delegaţie. A mai durat două zile. Dormeam noaptea în acelasi hotel, dar eu faceam turism în pantaloni scurţi la Moscova.

Am mai vorbit cu Cozmin doar cand ne-am întâlnit, la întoarcere, pe aeroportul din Frankfurt. Si el a avut nişte îndoieli despre cine sunt eu.

EVZ: În acea perioada aveaţi Agentia Rusia la Zi?

M.P: Da, o aveam din 2003. La Moscova ni s-a recomandat să facem o fundaţie ca să avem o formă de comunicare. Am facut fundaţia România-Rusia, care a promovat revista Noua Rusie în limba română şi Noua Romanie in limba rusă. În 2003, cu prilejul vizitei lui Iliescu la Moscova, şi-a lansat cartea Iliescu in aula Institutului Politehnic pe care il absolvise, tot acolo mi-am lansat şi eu revista Noua Romanie in limba rusa. N-aveam nicio legatură cu delegaţia lui Iliescu, eu eram Fundatia Romania-Rusia. Dupa lansarea revistei a venit la mine doamna Corina Creţu şi a zis că mă invită în avionul prezidenţial, la jurnalişti, căci vizita urma să continuie la St Petersburg. Am zâmbit şi m-am integrat delegatiei

EVZ: Deci legenda se trage din atitudinea asta libera?

M.P: Probabil ca da, eu nu eram prea interest de puritatea mea publica

EVZ: Dupa acest moment aţi mai avut contacte cu Cozmin?

M.P: Sistemice nu. Probabil a inceput sa se intrebe si el cine sunt eu. Pentru ca ei nu pot să opereze cu ideea că cineva poate sa aibă o relaţie ca cea povestită.

EVZ: Care poate fi motivaţia lui Vâlcov să se trezească aşa din senin cu KGB-ul?

M.P: Pentru ca orice ai spune rau despre un om care are o relaţie cu Rusia, te face jucător, te califică. O atitudine publica ostila Rusiei te defineste ca a fi un om apt sa joace un rol spectaculos de roman reformator si progresist. Este o schema

EVZ: E ceva ce ar datora România Rusiei?

M.P: La Malta, între alte discuţii care au avut loc la final, când s-au înţeles asupra lucrurilor, partenerii se întreabă reciproc: “Ai avea nişte preferinţe pe care le putem acum rezolva prin da şi nu?”. E normal, e o practică. Rusia a spus că vrea ca România să nu se dezmembreze, conform anulării Trianonului asa cum mai apoi s-au destramat Cehoslovacia si Jugoslavia. În faţa acestei solicitări, citez o sursă din SUA, americanii au rămas şocaţi. Adică i-a şocat solicitarea. Adică n-ai tu nişte probleme mai mari? Asta e o problemă de o asemenea importanţă încât să facă obiectul unei discuţii finale? Partea rusă a spus că “pentru noi ar fi necesar ca dumneavoastră, America, să vă asumaţi această situaţie de nedezmembrare a României”.

EVZ: De ce Rusia nu a vrut să se dezmembreze România.

M.P: Pentru că România este cea mai mare ţară ortodoxă dupa spaţiul slav. Şi nu era de acord cu desfiinţarea României. Era o pierdere important pentru spaţiului ortodox.

EVZ: Deci în 1989 se punea problema în termini ortodocşi…

M.P: În 1989, când s-a terminat cu Războiul Rece, proiectul Rusiei a fost ortodoxia.

Un mic detaliu. Fiind cu Cozmin la Moscova, deodată apare cineva cu ideea: La Zagorsk aţi fost? E la 80 de kilometri. E capitala ortodoxă a Federaţiei Ruse. Acolo are loc o întâlnire între un vicar partiarhal şi Cozmin, care era secretar general al PSD. Am mers în acest oraş. Am fost şocaţi. Arăta ca în secolul XVI-XVII. Numai cruci, numai monumente. A fost refăcut imediat dupa 1989 şi noi suntem în 2002. Are loc întâlnirea cu vicarul patriarhal. Se discută pe englezeşte. La plecarea din biroul lui, auzim un salut. „Bună ziua!”. Era un roman. M-am întors la el şi i-am răspuns. „Bună ziua!”. “Ce faceţi aici?”. „Sunt la mănăstire”.

EVZ: Pâna la urmă ce a vrut acel vicar să transmită?

M.P: Care e proiectul ortodox al Rusiei, ce înţelege Rusia prin recuperarea identităţii, care sunt dificultăţile.

EVZ: Să vorbim puţin şi despre Mircea Popa dupa 1990 când punea umărul la construcţia Frăţiei.

M.P: La inceputul lui 1989, februarie, când a fost „Scrisoarea celor şase”, înainte de a fi publicată, am fost implicat printre cei care o gandeau. Au fost mai mulţi. Gheorghe Apostol a spus insa clar că numai foşti activişti de partid au acces la acea actiune. În martie,dupa arestarea lui Mircea Raceanu eu am înţeles că sunt intr-o primejdie reala.. Dacă nu fac o mişcare rapida, am pierdut tot. M-am prezentat la ambasada sovietică şi le-am spus că vreau să plec din România. Toţi vor să plece în Occident şi eu vreau să plec în URSS. Functionarul de la ambasadă l-a chemat pe un diplomat. Credeau probabil ca este o provocare. Sovieticii au fost derutaţi. Păi bine, şi unde vreţi să staţi în URSS? La Odessa, cât mai aproape de România. A, stăm foarte prost cu locuinţele. Îmi zic, lasaţi cererea la noi. Am lăsat cererea.

EVZ: Securitatea nu v-a săltat?

M.P Imediat nu. A venit Timişoara, 16 decembrie. Şi pe 19 dimineata, la ora 9, am fost arestat. Eu am fost foarte relaxat. M-au băgat în celulă cu Mircea Răceanu şi cu încă un om. Şi era şi un student de la Politehnică care a organizat demonstratii la caminul studentesc Geozavesti. Şi noaptea m-au dus la anchetă. A început să mă întrebe. E adevărat că? E adevărat că…? Da! Se scoală în picioare şi mă înjură. Tu cine te crezi? Eu te întreb şi tu îmi răspunzi? Şi m-a pocnit. A zburat scaunul de sub mine. Ma asteptam sa ma pocneasca. Fiind parchet, am zburat. M-am pus înapoi pe scaun. Nu m-a mai întrebat dacă e adevărat că… Şi a început să spună că atitudinea mea, că am făcut, că am dres… S-a făcut ora unu noaptea. Suntem pe 19 spre 20 decembrie. Când m-am ridicat, i-am spus: Îmi pare rău, dar aţi pierdut. S-a uitat aşa la mine: Mai vorbim noi…

Asa am debutat in 1990. M-am intalnit cu Stelian Tanase si mi-a spus ca vor face Grupul de Dialog Social. Nu m-a invitat in grup. Atunci am inceput demersurile pentru infiintarea revistei Argument. Eram la tipografie la Informatia cand Sorin Rosca Stanescu mi-a sugerat sa-l cunosc pe Miron Mitrea, liderul Sindicatului Soferilor zicandu-mi: Tu esti socialist, du-te la ei, Asa am ajuns in strada Anghel Saligny, revista Argument devenind ziarul FRATIEI

EVZ: Si..

M.P: Din pacate noua putere avea propriile sindicate UGSR(galbene) si nu avea nevoie de sindicate autentice. Desi FRATIA ajunsese prima confederatie sindicala afiliata la ICFTU, in 1993 s-a fortat fuziunea cu UGSR, iar eu m-am retras, evident cu revista Argument. Am infiintat Editura Argument MP si am abandonat viata publica pana in decembrie 2000 cand am primit oferta de a fi consilierul politic al tanarului secretar general al Partidului Social Democrat infiintat in 19 ianuarie 2001 Cozmin Gusa.

Mdap, acum, la final, îmi vin în minte niște întrebări destul de dure…

Să fiți cuminți!

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/09/trei-doamne-si-toti-trei.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/09/trei-doamne-si-toti-trei-150x150.jpgdan musetoiuRevista preseiCozmin Gusa,Darius Valcov,evenimentul zilei,kgb,Lavinia Sandru,MIrcea Popa
Povestea, pe scurt, e cam așa: Evenimentul Zilei îi solicită lui Mircea Popa un interviu pe o temă de actualitate: acuzațiile formulate de Darius Vâlcov la adresa lui Cozmin Gușă care ar fi încercat să-l racoleze pentru KGB. Numele lui Mircea Popa fusese pomenit în context, așa că, perfect...