Premierul polonez a afirmat senin că Holocaustul a avut ”autori evrei”. Premierul Ungariei a afirmat la fel de senin că europenii n-ar trebui să-și ”amestece culoarea” cu cea a africanilor sau arabilor. Președintele croat a mulțumit Argentinei pentru găzduirea criminalilor de război naziști după încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Cam ăsta e trendul în Europa Centrală și de Est. În Ungaria, Polonia dar și România, guvernele trudesc din greu la erodarea justiției independente și a mass-media independentă. Prin tot felul de locuri, în sau împrejurul României, virajul politic spre extrema dreaptă duce la reabilitarea publică a colaboratorilor locali ai naziștilor, deseori prin eforturi ale unor grupuri care se declară anti-comuniste și apărătoare ale ideii de eliberare națională.

Există destui analiști titrați care leagă acest trend de ”mâna de ajutor” a Moscovei, interesată de destabilizarea democrațiilor liberale din fosta sa zonă de influență.

În Ungaria, Viktor Orban și FIDESZ și-au asigurat peste 50% dintre voturile din 8 aprilie cu un discurs anti-imigranți. Orban s-a prezentat în campanie ca fiind salvatorul Europei albe și creștine în fața ”hoardelor” de africani și musulmani: ”Maghiarii nu vor să-și amestece culoarea, tradițiile și cultura națională cu africani sau arabi”.

Orban este probabil cel mai bun prieten al lui Putin din această zonă a lumii și a fost primul lider european care și-a manifestat deschis, în 2016, sprijinul pentru alegerea lui Donald Trump la Casa Albă. În 2015 a ridicat un gard de sârmă ghimpată la granița cu Serbia pentru a împiedica migranții sirieni să intre în Ungaria și a amenințat că va face același lucru și la granița cu România dacă Bucureștiul nu va găsi metode să stopeze acest fenomen. De atunci, problema migrației a fost descrisă de Orban doar în termeni apocaliptici, de sinucidere civilizațională și rasială a Vestului.

Orban este obsedat și de demonizarea lui George Soros – un supraviețuitor de origine maghiară a Holcaustului – pe care l-a prezentat în mod fals drept un susținător al emigrației necontrolate în Europa. Într-un recent discurs de campanie electorală, Orban a vorbit despre ”dușmanii Ungariei” în asociere cu Soros în termenii celei mai pure propagande antisemitice: ”Ei nu cred în muncă, ci în speculații financiare, ei nu au o Patrie, dar consideră că lumea întreagă e a lor”.

În Polonia, discursul xenofob e în floare! Liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, i-a categorisit pe emigranți drept ”paraziți” într-un discurs electoral din 2015. Iar cu prilejul unei mari manifestații cu prilejul Zilei Independenței, în noiembrie, când au fost afișate bannere cu ”Europa Albă” și ”Sânge Curat”, ministrul de interne al Poloniei s-a declarat ”emoționat” de această priveliște minunată.

Guvernul polonez a intrat în conflict cu Israelul după ce a promovat o lege care pedepsește asocierea Poloniei cu holocaustul nazist. Prin februarie, în plină dispută internațională pe această temă, premierul polonez a spus direct, fără ocolișuri sau trucuri diplomatice, că evreii înșiși ar fi fost autorii Holocaustului. Pe același ton, un oficial polonez insărcinat cu înființarea unui muzeu național de istorie, a acuzat tribunalul de la Nurenberg, care a judecat liderii naziști din WWII, că a organizat ”cea mai mare farsă judiciară din istoria Europei”.

În Balcani, conflictele interetnice sunt din nou pe cale să izbucnească. Există voci care pun creșterea tensiunilor interetnice pe seama propagandei Rusiei în Serbia și Croația.

Croația a virat-o la dreapta imediat după intrarea în UE în 2013. Oficiali croați au negat repetat existența Holocaustului și au reabilitat regimul pro-nazist al ustașilor. Într-o vizită recentă în Argentina, președintele Kolinda Grabar-Kitarovic a mulțumit țării că a primit după WWII colaboratorii croați ai naziștilor.

Până și în insipida Bulgarie se întâmplă lucruri. Patrioții Uniți se salută între ei cu salutul nazist, ceea ce nu-i împiedică să facă parte din alianța de guvernare. Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a spus despre țigani că sunt ”umanoizi feroce” care au ”instinctele câinilor vagabonzi”.

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/04/Orban_Viktor-1024x640.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/04/Orban_Viktor-150x150.jpgdan musetoiuDe necategorisitOnlineRevista preseiEuropa de Est,George Soros,nazism,viktor orban
Premierul polonez a afirmat senin că Holocaustul a avut ”autori evrei”. Premierul Ungariei a afirmat la fel de senin că europenii n-ar trebui să-și ”amestece culoarea” cu cea a africanilor sau arabilor. Președintele croat a mulțumit Argentinei pentru găzduirea criminalilor de război naziști după încheierea celui de-al doilea Război...