M-a întrebat un amic vechi, născut și crescut în Secuime, dacă m-am defectat de când nu ne-am mai văzut, că nu mă știa cu pata pusă pe unguri. I-am zis că n-am pata pusă pe unguri, ci pe Orban. Pe unguri, cel puțin pe cei din România, îi consider tot un fel de români – doar unii dintre ei au buba la cap, cam cum au și neaoșii dacopați. Ambele categorii, deși de etnii diferite,  fac parte din același peisaj al unei Românii care, vorba omului de la măsuță, ne ocupă tot timpul. Pe partea atsa, no problem.

Cu Viktor Orban însă, lucrurile nu stau chiar așa. Omul are, practic, putere absolută în Ungaria, sau dacă încă n-o are pe toată, o va obține la alegerile astea.

Văd la televizor că el are 50% iar următorul, un socialist, vreo 13%. Adică mai rău ca la noi, cu PSD-ul și ăilalți.

Nu trebuie să fii vreun Iulian Chifu ca să-ți dai seama că, la diferențele astea de scor, acolo este o problemă. Iar dacă încă ai dubii, trebuie doar să goagăl Viktor Orban + orice topic vă trece prin cap. Și afli cam așa:

  • Orban a demarat prooiectul unei căi ferate de mare viteză Budapesta – Belgrad care obstrucționează coridoarele trans-europene care tranzitează România. Proiectul e finanțat de chinezi.
  • ”Politica europeană faţă de Rusia este greşită, întrucât este prea unilaterală.”,  – Orban pentru Welt am Sonntag.
  • Dintre toți liderii statelor UE și NATO, Viktor Orban este cel mai mare susținător al Rusiei lui Putin – raport al Comisiei pentru Relații Externe al Senatului SUA. Care mai zice că ”Ungaria este mai aproape ca niciodată de Moscova de la căderea Zidului Berlinului până în prezent
  • Ungaria este suficient de puternică pentru a proteja macghiarii din Transilvania – Orban

Eu mai știu și că Rusia se ocupă de revizia generală a elicopeterelor de atac Mi-24D ale Forțelor Aeriene Ungare, motiv pentru care, pe la mijlocul lui noiembrie anul trecut, un An-124 a decolat din Sankt Petersburg încărcat cu ”un număr nespecificat” de Mi-24s. Manevra a facut parte dintr-un acord militar semnat de Ungaria cu Rusia pe 31 octombrie. Tot pe la sfârșitul lui noiembrie anul trecut, ministrul Apărării din Ungaria, Simicsko, s-a relaxat vreo patru zile la all inclusive în Turcia, unde a semnat un ”memorandum de înțelegere” sau gen, care pune bazele cooperării ”în domeniul industriei de apărare, al instrucției militare și logisticii” cu Turcia lui Erdogan, aia care cumpără S400 din Rusia.

Apropos, rachetele alea nucleare de la Incirlik nu mai sunt la Incirlik. De fapt, nu mai sunt în Turcia, dar au rămas tot în zona Mării Negre.

Am totuși un sfert de secol de presă în spate, cred că aș putea fi creditat măcar cu abilitatea de a identifica știrile semnificative pe un subiect. Iar cu Orban, cam asta dă: omul a transformat, într-un fel sau altul, Ungaria într-un proxy rusesc. Ceea ce nu mi-a putut explica amicul meu din Secuime este cum a fost posibil ca asta să se întâmple fără T-34 pe străzile Budapestei, ca-n 1956.

La întrebarea asta doar Vlad ar putea da un răspuns cu valoare de întrebuințare!

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/04/orban_hunor.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/04/orban_hunor-150x150.jpgdan musetoiuOff topicRevista preseiPutin,rusia,turcia,ungaria,viktor orban
M-a întrebat un amic vechi, născut și crescut în Secuime, dacă m-am defectat de când nu ne-am mai văzut, că nu mă știa cu pata pusă pe unguri. I-am zis că n-am pata pusă pe unguri, ci pe Orban. Pe unguri, cel puțin pe cei din România, îi consider...