Bun! Deci, ce avem aici?

  1. Dragnea face demersuri pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
  2. Președintele Iohannis zice că ar fi o tâmpenie și că, în principiu, se opune

Așadar, avem iarăși două tabere (două găști instituționale), ambele înarmate până-n dinți, gata fie să se lupte până la ultima suflare, fie să negocieze la sânge tot ce se poate negocia.

Hai să vedem cine pe ce se bazează în această nouă confruntare.

  1. Dragnea – în interior pe un guvern marionetă și extern pe Statele Unite și, evident, Israel.
  2. Iohannis – în interior pe servicii și în exterior pe Germania și Rusia

Bun! 

Înainte să vedem ce ar câștiga România și ce-ar pierde, și într-un caz și în altul, hai să vedem ce gândesc frățiorii mai mari ai găștilor politice de la noi.

  1. SUA – aici e de remarcat că decizia americanilor de a-și muta ambasada la Ierusalim a fost luată acum vreo douăzeci de ani, dacă nu mă înșel prin 1995 sau gen. Trump nu face altceva decât s-o pună în practică. Pe de altă parte, americanii, așa cum îi știm, au subtilitatea (eficientă) a unui pick-up truck. Ei aplică ceea ce, în limbajele mai noi de programare, cum ar fi Python, se numește ducktyping: Arată ca o rață, măcăne ca o rață, deci este o rață! Adică nu trebuie să-ți pierzi timpul cu tâmpenii: Ierusalimul este capitala statului evreu. Scrie și-n Bible, ce naiba!
  2. Germania – aici sunt de remarcat două aspecte. Primul ar fi poziția comună cu Rusia pe acest subiect. Iar al doilea – eu zic că esențial – este că Germania se pronunță în termeni categorici pe noua ”problemă evreiască”, asta cu Ierusalimul. Acum, să mă ierte Dumnezeu și Merkel, dar nu pot uita ce s-a întâmplat ultima oară când Germania a avut un punct de vedere legat de evrei. Bazat tot pe-o înțelegere de moment cu Rusia. 

Acum hai să vedem ce gândesc și reprezentanții găștilor politice autohtone.

  1. Dragnea – îl doare-n bașcheți de Orientul Mijlociu, el nu vrea dreptate pentru Israel, nici pentru palestinieni, pur și simplu n-are nicio părere despre chestiunile astea. El vrea să se protejeze doar pe sine și ar muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv direct în Gaza, dacă asta i-ar aduce vreo susținere externă pentru politicile sale din România. Deocamdată îi aduce, pentru că americanii, cum spuneam mai sus, gâdesc fix așa: ”România lui Dragnea ne susține, așa că și noi susținem România lui Dragnea. România lui Iohannis nu ne susține, păi atunci noi de ce am susține România lui Iohannis? Apropos, Iohannis nu e nume de neamț?” Ducktyping!
  2. Iohannis – are capul plin de tâmpeniile pe care i le-au băgat pe gât serviciile: ba că vom pierde statutul de partener credibil pentru ambele părți implicate în interminabilul conflict din Orientul Mijlociu, ba că ne vom atrage valuri de atentate cu iz palestinian, ba că ar fi ușor discutabil, în termenii legislației internaționale, să recunoști Ierusalimul drept capitală a statului evreu. Apropos, când a pomenit de ”legislație discutabilă” într-o declarație oficială, traseul politic al lui Iohannis a intrat brusc pe curs de coliziune cu partenerul strategic, care tocmai ce face mutarea și zice că e ok!

Zic să vedem și ce-ar câștiga, și ce-ar pierde România dacă și-ar muta ambasada la Ierusalim. Din punctul meu de vedere ar avea mai mult de câștigat decât de pierdut. În primul rând, o susținere masivă a Statelor Unite și Israelului în whatever problemă ar apărea în propria noastră regiune geografică. Aș zice și că ar câștiga bani, dacă n-aș fii convins că va avea grijă ”grupul din Teleorman&Pantelimon” să-i subtilizeze. Ar mai evita și s-o prindă istoria cu chiloții-n vine, pe post de aliat conjunctural al unei Germanii care, moral, n-ar trebui să se afle azi în primele rânduri ale părerologilor pe ”problema israeliană”. Ar contrazice ipoteza de pornire conform căreia România are obiceiul să-și trădeze aliații. Ar căpăta pe plan extern și o altă importanță în afară de locație utilă a bazelor americane. Cât despre statutul de ”partener de încredere al ambelor părți”… țin să vă amintesc că și Ceaușescu a fost un ”partener de încredere al ambelor părți”. 

De pierdut, l-ar pierde pe Iohannis și cam atât. 

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/04/ierusalim.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2018/04/ierusalim-150x150.jpgdan musetoiuRevista preseidragnea,iohannis,israel,romania
Bun! Deci, ce avem aici? Dragnea face demersuri pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Președintele Iohannis zice că ar fi o tâmpenie și că, în principiu, se opune Așadar, avem iarăși două tabere (două găști instituționale), ambele înarmate până-n dinți, gata fie să se...