Îmi propusesem să abordez problematica Ţinutului Secuiesc într-o înşiruire oarecum logică, de aceea astăzi ar fi trebuit să public o analiză de tipul „reverse engineering” a evenimentelor de la Târgu Mureş din martie 90. Însă, vorba lui Marin Preda, timpul n-a mai avut răbdare. Ieri, la Cluj, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan a făcut câteva declaraţii absolut năucitoare, sub umbrela (da, aţi ghicit!) Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

În esenţă, Marc Gafarot i Monjo (aşa îl cheamă pe reprezentantul „diplomatic” al mişcării separatiste catalane) a emis un discurs în care compară Spania cu Turcia lui Erdogan, îi urechează pe liderii europeni care „au avut o reacţie slabă” şi chiar îi ameninţă voalat: „se pare că UE acordă atenţie doar când este sânge pe străzi”.

N-am să reiau aici toate lozincile lui Gafarot, lozinci, de altfel, perfect enunţate în termenii propagandei separatiste închegate în laboratoarele Moscovei şi trimise sub formă de punctaj liderilor formali sau informali ai diverselor mişcări secesioniste din Europa. Găsiţi multe dintre spusele individului în ştirea publicată ieri de Agerpres. O ştire tălâmbă, de agenţie, plină de ghilimele din Gafarot, dar care omite să ne spună ceea ce e important. (apropos, tot Giboi păstoreşte Agerpres?)

Adică sfaturile lui Gafarot, liniile de acţiune diplomatică pe care le-a recomandat Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Autonomia de tip federalist este un bun instrument politic, prin care diferenţele de limbă şi de cultură dintr-o regiune pot fi conciliate şi administrate. (…) În Transilvania există o sesizabilă dorinţă către autonomie, şi nu doar în rândurile populaţiei maghiare, ci şi a unora dintre români, care este posibil să nu împărtăşească modelul centralist de administrare a ţării.”

Numai că n-a spus „Republica Federală România”, că, dacă ar fi spus, probabil că şi-ar fi luat palme peste ceafă: RFR este un concept tainic care se negociază de foarte mulţi ani, atât prin cancelariile occidentale cât şi între diferite găşti politice din Ro.

Pe scurt, Republica Federală România este un concept care, în opinia unora, ar aduce la acelaşi numitor capra unionismului românesc cu varza autonomiei maghiare. Într-o Românie organizată ca Republică Federală, totul ar fi posibil: am avea landuri în care se vorbeşte maghiara şi landuri în care se vorbeşte rusa, şi landuri în care se vorbeşte româna. (le zic landuri şi nu regiuni, judeţe sau provincii, pentru că RFR este un concept susţinut de Germania).

Dacă vreţi să vedeţi graniţele acestor landuri, uitaţi-vă peste ultimul proiect de regionalizare a României. Vedeţi şi cum se raportează fiecare politician la el, ca să ştiţi whos who.

Chestia e că acest concept nu prea e constituţional: „România este un stat naţional unitar!”. Datorăm prezenţa acestei sintagme în Constituţia României şi evenimentelor de la Târgu Mureş din 90 – o să vorbim despre asta data viitoare, la exerciţiul de reverse engineering.

Până atunci, zic să ne activăm memoria şi să vedem cum lideri politici, de la Băsescu pe vremea când era preşedinte şi ne explica ce-i aia cedare de suveranitate şi vorbea despre regionalizare ca despre o necesitate economică, trecând sub tăcere faptul că o ţară nu însemnă doar economie, până la Iohannis sau Dragnea (ăsta din urmă, despre care aud că va fi arestat sâmbătă, fiind chiar autorul proiectului de regionalizare). Şi toate discuţiile despre o Constituţie învechită care trebuie schimbată musai.

Catalanul ăsta invitat de maghiari la Cluj, vorbind deschis despre situaţia din Catalonia, ne-a spus de fapt ce se întâmplă la noi şi, probabil, în toate zonele „sensibile”, a căror hartă am publicat-o în prima parte.

Ceea ce mă şochează acum este lipsa totală de reacţie la întâmplarea de ieri de la Cluj: cu toate că mesajele transmise, contextul, desfăşurarea vizitei şi acordurile încheiate între secesioniştii catalani şi cei din maghiari vizează cumva probleme de siguranţă naţională, iată că nu s-au activat UM ziare, hotnews sau digi, nici măcar vreun amărât de Dragomir naţionalist sau vreun politician dacopat mâncător de unguri pe pâine, sau vreun iubitor simplu, de la ţară, precum Rareş Bogdan.

Tăcerea asta asurzitoare: asta este o ştire!

Una dintre explicaţii poate veni din zona explorat[ deja: tema federalismului este una sensibilă aflată încă pe masa de lucru, nu prea poţi emite judecâţi de valoare, nu te poţi poziţiona nicicum public, că rişti să ţi-o iei în freză dacă nu câştigă ai tăi.

A doua explicaţie o regăsesc într-un text publicat azi de Cornel Nistorescu, în care face (genial, as usual) o inventariere a găştilor care manevrează România. Nu mă interesează gaşca „Teleorman” ci gaşca „Cluj”.

Adică:

Iohannis – şcolit la Cluj

Maior şi Hellvig – amândoi şcoliţi la Cluj

Codruţa – handbalistă la U, tacsu Dreptul tot la Cluj

Augustin Lazăr – da, tot Dreptul şi tot la Cluj

Daniel Morar

Dâncu

Ardelean – Vulpea

Rareş Bogdan – the one and only one!

Vorba lui Nistorescu: pe lângă ăştia din Cluj, bagabonţii lui Dragnea din Teleorman par nişte începători. Şi parcă aluziile catalanului la românii nemulţumiţi de centralismul actual al conducerii statului (aka de Dragnea & Teleorman gang) nu sunt chiar aşa de generale cum ne-am fi aşteptat.

La Cluj, punct esenţial din coridorul vital al secesioniştilor maghiari, în linişte, fără zgomot mult, se întâmplă lucruri interesante.

Ca-n sloganul Kali Linux: cu cât eşti mai tăcut, cu atât poţi auzi mai multe!

Sper să ne regăsim curând cu nişte documente noi! Să fiţi cuminţi! Ca e gratis!

http://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/11/gafarot.jpghttp://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/11/gafarot-150x150.jpgdan musetoiuOnlineRevista preseicatalonia,cluj,partidul popular maghiar din transilvania,tinutul secuiesc
Îmi propusesem să abordez problematica Ţinutului Secuiesc într-o înşiruire oarecum logică, de aceea astăzi ar fi trebuit să public o analiză de tipul „reverse engineering” a evenimentelor de la Târgu Mureş din martie '90. Însă, vorba lui Marin Preda, timpul n-a mai avut răbdare. Ieri, la Cluj, coordonatorul departamentului...