Atins probabil de emotia nationala generata de funeraliile Regelui Mihai I, “greul” Florin Georgescu ne face, intr-o analiza publicata pe 18 decembrie, un cadou greu de inghitit: statisticile care conteaza.

Aflam ca:

1. Punerea în practică, începând cu anul 2006, a legii privind „Restitutio in Integrum” a generat transferul din proprietatea statului în proprietatea privată a unor grupuri restrânse de cetățeni a unor sume foarte mari de bani și a unui număr extrem de ridicat de active, în marea lor majoritate generatoare de venituri. Despăgubirile în bani au reprezentat 5,5 mld. euro, din care 4 mld. euro prin Fondul Proprietatea și 1,5 mld. prin Agenția Națională pentru Restituirea Proprietății, Agenția pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerul Finanțelor Publice.

În natură s-au restituit:

   • 10.500 imobile (şcoli, spitale, muzee, biblioteci, locuinţe, inclusiv aparţinând cultelor religioase etc.) reprezentând echivalentul a 2 mld. euro;
   • 2,2 mil. ha terenuri, după cum urmează:
    • 1,9 mil. ha teren extravilan, din care 1,3 mil. ha teren agricol şi 0,6 mil. ha păduri
    • 0,3 mil. ha teren intravilan

    Alte 5 mld. euro reprezintă obligaţii ale statului, conform legislaţiei specifice, care se vor achita în bani sau în alte active publice pe viitor, din care:

    • 0,5 mld. euro obligaţii evaluate şi aprobate, dar neplătite
    • 4,5 mld. euro estimări privind obligaţii viitoare, pe baza cererilor formulate de cetăţeni, dar neaprobate, încă, de instituţiile competente

Conform unor evaluări, costul aplicării legislației „Restitutio in Integrum” a totalizat aproape 20 de mld. de euro, care au revenit unui număr restrâns de cetățeni, atât români (în majoritate), cât și străini.

2. Introducerea cotei unice, începând cu 1 ianuarie 2005, a accentuat substanțial disparitățile existente între venituri în anul 2004, așa cum s-a arătat, întrucât cetățenii cu venituri mici și medii au câștigat, ca efect al aplicării acestui regim fiscal, sume modice (între 5 și 25 de euro lunar), care au fost rapid anihilate, îndeosebi de creșterea tarifelor la utilități, ca urmare a obligației alinierii prețurilor respective la cele din UE; în același timp, cei cu venituri mari au câștigat sume importante (de ordinul sutelor și miilor de euro pe lună).

Capitalism salbatic?

Da!

Dar n-a fost suficient, ne spune acelasi Florin Georgescu.. A urmat “ajustarea economica” din anii de manifestare a crizei, 2009-2011.

Această corecție economică, necesară din punct de vedere cantitativ, a fost, însă, concepută și aplicată în mod total nesustenabil din punct de vedere social. Astfel, costul ajustării respective a fost suportat, conform informațiilor din conturile naționale, în majoritate covârșitoare, de salariații din sectorul privat și public, prin concedieri masive (în anul 2011 numărul de salariați a fost mai redus cu 700000 persoane, respectiv cu 14% față de anul 2008) și tăieri substanțiale de salarii. În aceste condiții, remunerarea muncii a pierdut, în perioada 2009-2011, suma de 12 mld. de euro, în timp ce capitalul a pierdut numai 0,7 mld. Euro, respectiv de 17 ori mai puțin decât factorul muncă.

Sunt cifre si tendinte care i-au ingrozit, iata, pana si pe beneficiarii “capitalisti”. Florin Georgescu insusi simte nevoia sa se puna la adapost si o citeaza pe Christine Lagarde, sefa FMI:

În prea multe țări, creșterea economică nu a reușit să ridice micile ambarcațiuni (clasa mijlocie și cei săraci), în timp ce yachturile luxoase (clasa celor bogați), având vânt în pânze, au navigat cu ușurință peste valurile economiei (beneficiind în mod consistent de creșterea economică);

În prea multe cazuri, gospodăriile sărace și cele din clasa mijlocie au conștientizat că, muncind din greu, cu determinare, nu este suficient pentru a te menține pe linia de plutire; foarte mulți dintre ei sunt convinși că sistemul este, într-o anumită măsură, incorect, deoarece nu există egalitate de șanse;

Nu este de mirare că politicienii, liderii din mediul de afaceri, elitele din mediul academic și chiar bancherii centrali vorbesc despre excesiva inegalitate a averii și veniturilor.

Adevarurile spuse de Florin Georgescu, sunt sinistre, insa ce NU spune e si mai infricosator.

1. Daca economia Romaniei va creste, asta ii va imbogati DOAR pe cei bogati

2. Daca economia Romaniei va intra in criza, asta ii va saraci DOAR pe cei saraci

Astept cu interes ca, pe pancardele #rezist, sa apara graficele acestor statistici, grafice care ne spun ca Romania nu e o tara, ci o feuda capitalista anacronica, si romanii nu sunt un popor, ci o populatie cu o slujba de cacat, platita prost, intr-o companie ai carei patroni o ard gratios prin off-shore-uri.

Atunci o sa ies si eu in strada.

SURSA

https://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/12/saracie-1024x530.jpghttps://musetoiu.ro/wp-content/uploads/2017/12/saracie-150x150.jpgdan musetoiuOff topicRevista preseiflorin georgescu,romania,saracie
Atins probabil de emotia nationala generata de funeraliile Regelui Mihai I, “greul” Florin Georgescu ne face, intr-o analiza publicata pe 18 decembrie, un cadou greu de inghitit: statisticile care conteaza. Aflam ca: 1. Punerea în practică, începând cu anul 2006, a legii privind „Restitutio in Integrum” a generat transferul din proprietatea...